Строительство
Побудуємо: | |||||||||||||||
{{{Обери розділ:}}}
|
Статистика |
Форма входу |
Ми рекомендуємо: |
Головна » 2011 » Лютий » 11 » Йошта - культура ягідна
10:15 Йошта - культура ягідна | ||
Бачили ви коли-небудь чагарник з назвою Йошта? Якщо не бачили, не дивуйтеся. Це нова ягідна культура, виведена селекціонерами ФРН шляхом складного схрещування чорної смородини й агрусу. Назва її походить від поєднання перших літер німецьких слів, які позначають назву батьківських чагарників. У 1989 році Йошта завезена в дослідний сад Миколаївського НВО «Еліта», де співробітники науково-виробничого кооперативу «Янтар» проводять дослідження цієї культури, відпрацьовують технологію її вирощування в регіоні. На відміну від агрусу Йошта не має шипів. Забарвлення кори як у молодих пагонів, так і багаторічних схожа з чорною смородиною. Нирки починають рости в кінці березня - початку квітня. Квіткові бруньки утворюються і на багаторічній і на однорічній деревині. За типом плодоношення Йошта схожа на смородину. Однак ягоди більше, ніж у смородини, але менше, ніж у великоплідного агрусу. Плоди міцно прикріплені до пензля і при повному дозріванні не обсипаються. Вони володіють приємним освіжаючим кисло-солодким смаком без характерного для чорної смородини аромату. За якісним складом Йошта не поступається своїм батькам, а за деякими показниками перевершує їх. Так, вітаміну С в ній міститься 900-1000 мг /%. Йошта цінна ще й тим, що вона має стійкість до борошнистої роси, почкового кліща, деяким вірусних захворювань. Морозостійка, не вибаглива до грунту, добре росте на всіх її типах. Урожай з куща становить у середньому 5 кілограмів ягід, але при хорошому відході може дати і 10. Враховуючи такі цінні якості культури, є всі підстави стверджувати, що вона займе гідне місце в колективних садах і присадибних господарствах. Кооператив «Янтар» заклав розсадник з вирощування саджанців. | ||
|
Всього коментарів: 0 | |