Строительство
Побудуємо: | |||||||||||||||
{{{Обери розділ:}}}
|
Статистика |
Форма входу |
Ми рекомендуємо: |
Головна » 2011 Лютий 10 » Аронія лікує
22:48 Аронія лікує | ||
Аронию вирощують, як плодова, лікарська і декоративна рослина. Сік і плоди аронії застосовують у початковій стадії гіпертонічної хвороби, але вони протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Для приготування соку збирають цілком дозрілі плоди, пропускають через м'ясорубку. До мезге додають гарячу воду (1-2 склянки на 1 кг мезги), підігрівають до 60 ° С, витримують при цій температурі 30 хвилин і пресують. Консервують сік шляхом пастеризації при 80-85 ° С або способом гарячого розливу. Сік з аронії можна отримати і в соковарки. Цей сік за умови стерильності пляшок і пробок можна зберігати без додаткової стерилізації або ж додатково простерилізувати при 80-85 ° С протягом 20 хвилин. Однак такий сік біднішими Р-активними речовинами. Так, якщо в ягодах катехінів міститься 1587 мг на 100 г, у свіжому соку, витиснутий з допомогою преса - 1500 мг, то в свіжоприготованому в соковарки - лише 417 мг на 100 г. При отриманні соку з допомогою соковарки до аронії можна додавати яблука. Компот. Підготовлені і вимиті плоди щільно укладають у банки до плічок. Готують 30-40-відсотковий сироп, до якого бажано додати лимонну кислоту (2-3 г на 1 л сиропу). Плоди заливають гарячим сиропом, банки ставлять у підігріту до 50 ° С воду і пастеризують при 85-90 ° С пів-літрові банки 15 хвилин, літрові - 20 хвилин. Хороший компот виходить з аронії з яблуками. Яблука розрізають на чотири частини, видаляють насіннєве гніздо і бланшують при 85 ° С протягом 3-5 хвилин. Співвідношення аронії та яблук 1:1. Готують компот так само, як з одних плодів аронії. Варення. Плоди відділяють від плодоніжок, миють, обшпарюють окропом або бланшують при 85-100 ° С протягом 10 хвилин. Без бланшування цукор погано проникає через шкіру і ягоди у варенні залишаються жорсткими. Витрата цукру 1-1,3 кг на 1 кг ягід. Бланшовані плоди заливають гарячим 70-відсотковим цукровим сиропом з розрахунку 0,9-1 л сиропу на 1 кг ягід. Після вистоювання протягом двох годин варення варять до готовності. При варінні у два прийоми перших проводять на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин, потім дають варенню постояти близько 8 годин і, додавши решту цукру, варять до готовності. Можна приготувати варення з аронії з яблуками. Яблука очищають від шкірочки, ріжуть на часточки, видаляють насіннєве гніздо, бланшують, охолоджують під душем і разом з підготовленими бланшовані плодами аронії заливають 50-процентним гарячим сиропом (1л на 1 кг суміші плодів), суміш залишають на 6-8 годин, а потім варять у три прийоми При останній варінні додають решту цукру (загальна кількість цукру 1,2-1,3 кг на 1 кг суміші плодів). Пюре з цукром. Плоди перебирають, миють, бланшують в киплячій воді 5-7 хвилин і протирають через сито з нержавіючої сталі. До протертої маси додають цукор-пісок з розрахунку 1 кг на 1 кг маси. Все ретельно перемішують, підігрівають до 60-70 ° С, розфасовують у прогріті банки і стерилізують в киплячій воді 20 хвилин пів-літрові банки і 25-30 хвилин - літрові. | ||
|
Всього коментарів: 0 | |