| Малину
рекламувати в якості лікарської рослини немає сенсу, бо це вже істина
незаперечна. Про її цілющі властивості люди знали в далекі часи. До
сказаного можна лише додати, що в ній шляхом аналізів знайдені яблучна,
цитронова, саліцилова кислоти, пектинові сполуки, дубильні речовини,
рибофлавін, фітонциди, легкі масла, що й зумовлює її лікувальні
властивості. |
|
| Плоди
горіха називають живою консервів, створеної самою природою, яка
завбачливо зібрала в них неоціненні для людини живильні і цілющі
речовини. Горіхи радять їсти годуючим матерям, щоб діти росли здоровими і
міцними, вони незамінні при хворобах печінки, серцево-судинних,
атеросклерозі. |
|
| Як
би не складно було в родині з грошима, а господиня все ж викроїть з
убогого сімейного бюджету гроші і пріпасет на зиму трохи чорної
смородини, тому що про її лікарські властивості чула з дитинства, знає,
як вона виручає в зимову негоду, коли хвороби найбільше дошкуляють. |
|
| Ожина
серед окультурених садових рослин з'явилася порівняно недавно, проте її
лікувальні властивості відомі вже давно. У народній медицині вона
застосовується при лікуванні катару кишечника, так як має гарний
протигнильним властивістю. Відвар ягід використовують як легке проносне
засіб, потогінний і полівітамінний ліки. Порошок з сушених ягід лікує
запори. |
|
| Коли
ми чуємо це словосполучення, в пам'яті відразу відроджуємо образ
зеленої лісової галявини, всіяною травами, незайманого людською працею
шматка землі, де цвітуть дікоросние рослини, бо майже завжди, занедужав,
користуємося саме цими цілющими ліками, вирощені для нас самою
природою. Тим не менш, багато хто з рослин, посаджених людський рукою у
себе в палісад |
|
| Варення.
На 1 кілограм ягід беруть 1,2 кілограма цукру. Підготовлені ягоди
заливають гарячим 60-відсотковим цукровим сиропом, приготованим з 2 / 3
необхідного цукру, і вистоюють 6 годин. Потім варення варять у два
прийоми з інтервалом 6-8 годин. Решта цукру додають у сухому вигляді під
час другої варіння. |
|
| Якщо
на плодах з'явилися характерні для сорту смак, аромат, забарвлення,
консистенція м'якоті, насіння потемніли, хвостик став легкоотделяться
від плодушки, значить прийшла довгоочікувана пора, можнопрініматься за
справу, та й то не поспішаючи, прибирати все, що виросло, підряд. |
|
| Варення
із зелених горіхів віднесено гурманами в ранг делікатесів. А
приготувати його під силу кожній господині, варто тільки витримати
технологію. |
|
| Виростити
в ідеальних умовах врожай ще не означає користуватися ним всю довгу,
набридливу, непогожу зиму. Щоб праця не пропала даремно і фрукти
зберігалися, не загнівая, потрібно правильно зірвати їх з дерева. «Та
яка ж це мудрість? - Запитаєте ви. - Зірвати з дерева яблуко - справа
простіше - простого ». |
|
| До
недавнього часу зберігання плодів у регульованому газовому середовищі
було прерогативою лише добре оснащених баз і спеціалізованих садівничих
господарств. Нині така можливість з'явилася і у власників присадибних
господарств, садівників-любителів, бо підприємства |
|
| Чи
спостерігали ви коли-небудь, як упаковуються фрукти, що надходять для
продажу до нас з-за кордону? Природно, бачили: кожен плід старанно
закутаний у папір. Для чого ж. роблять це? На таке питання найчастіше
чується відповідь: щоб затримати розвиток хвороб, надати своїй продукції |
|
| Травень
вже наближався до фінішу, радуючи незвичайно рано дозрілої черешнею,
заалевшей вишнею. І як незвично було бачити поряд із щойно зірваними з
дерева літніми плодами, такою ж свіжості торішні яблука, які відливали
рум'янцем, глянцем пружною шкірки. Не вірилося, що час так пощадив, не
зостаріло плоди. Збереглися і смак, і колір, і аромат. А виступала в
ролі консерванта фруктів земля. |
|
| Хороша
аерація, відсутність вогкості - одне з головних умов високоякісного
зберігання фруктів, при якому вони не втрачають живильних речовин, не
ушкоджуються хворобами. |
|
| Як
зберегти фрукти, щоб не втратили вони своєї цінності для людини? У
недалекому минулому це питання нікого не мучив, бо і селянин, і
городянин, що мав присадибна ділянка, добре знав: найкращий метод
берегти вітаміни - сушіння, і тільки з появою кришок ми захопилися
консервацією настільки, що забули цей стародавній спосіб заготівлі
плодів про запас. |
|
| Варення.
Підготовлені плоди бланшують при 80 ° С протягом 5 хвилин, поміщають у
тазик, заливають гарячим 40-відсотковим сиропом у співвідношенні 1:1 і
залишають на 8 годин. Потім варять варення в два прийоми |
|
| Аронию
вирощують, як плодова, лікарська і декоративна рослина. Сік і плоди
аронії застосовують у початковій стадії гіпертонічної хвороби, але вони
протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. |
|
| Для
компоту використовують сорти вишні, що мають великі плоди з дрібною,
легко відділяється кісточкою і темнофарбовані соком. Відсортовані плоди
вишні миють і щільно укладають в банки, злегка струшуючи їх. Для заливки
готують 60-відсотковий сироп, але концентрацію його можна і зменшити. |
|
| Чи
володіє вишневий лист антисептичними властивостями? Навряд чи хтось
особливо замислюється над цим питанням у наш час. Попередники ж наші
знали точно: вишневий лист - відмінний консервант, здатний на тривалий
час уберегти плоди і ягоди від псування. |
|
| У
промисловому садівництві давно стало правилом: зірвані фрукти ретельно
сортують, перш ніж закласти на зимове зберігання. І роблять це не тільки
для того, щоб додати продукції товарний вигляд. Калібрування плодів за
розміром - необхідна умова продовження терміну їх життя і краси. І ось
чому. |
|
| Дослідженнями
молдавських вчених встановлено, що щорічно при зберіганні втрачається
до 30 відсотків зібраного врожаю. В особистих присадибних господарствах
цей показник нижчий у півтора рази, проте, можна значно зменшити відхід
фруктів, якщо застосувати, хоча і трудомісткий, але дуже ефективний
спосіб підвищення стійкості плодів проти ураження грибковими хворобами. |
|
| Плоди
барбарису містять велику кількість органічних кислот - до 6 відсотків,
4-7 відсотків цукру, а також пектинові речовини, поліфеноли, що
володіють Р-активною дією, алкалоїди, через наявність яких барбарис
цінується в медицині. Використовують барбарис для приготування соків,
желе, сиропів, варення, компотів, приправ до м'ясних страв, |
|
| Для
зменшення гіркоти плодів горобини звичайної вимиті плоди занурюють на
3-5 хвилин у киплячий розчин кухонної солі (на 1 л води 25-30 г солі),
потім промивають їх у холодній проточній воді. |
|
| У
насадженнях яблуні - провідної культури в наших садах багато літніх і
раннеосенніх сортів, плоди яких можуть зберігатися у свіжому вигляді до
2-3 тижнів. За такий короткий термін весь урожай не використовується у
свіжому вигляді, та й плоди зимових сортів не завжди вдається зберегти,
тому вдаються до консервації. Консерви з яблук - корисні і приємні
десертні продукти. |
|
| Ми
звикли: овочі - маринують, з фруктів роблять компоти. Тим не менше з
фруктів виходять відмінні маринади, які збагатять і прикрасять не тільки
повсякденний стіл, а й святковий, якщо приготувати їх за
запропонованими рецептами. |
|
| Сік.
Дозрілі ягоди дуже соковиті. Їх миють, подрібнюють, пресують. Після
віджимання сік швидко нагрівають в емальованому посуді до 80-85 ° С,
гарячим розливають в ретельно вимиті і прогріті банки, закупорюють,
накривають серветкою і залишають до охолодження. |
|
| Плоди
багатьох сортів яблук в період осінньо-зимового зберігання уражаються,
так званими, фізіологічними захворюваннями: гіркою ямчастостью,
плямистістю, побурінням шкірки. Тим не менш, їх можна вберегти від такої
напасті. І тут величезну роль грає кілька факторів і |
|
| Сік.
Плоди калини мають гіркий смак, який кілька пом'якшується після
проморожування, тоді ж легше відділяється сік. Перед пресуванням плоди
миють, відокремлюють плодоніжки. |
|
| Ягоди
суниці відрізняються високими якостями. Але в свіжому вигляді суниця
може бути використана нетривалий час, тому з неї готують різні продукти,
в яких при дотриманні певних правил технології зберігаються корисні
властивості ягід. |
|
| Як
уберегти плоди від псування в зимовий період, щоб їх не забирали
хвороби, не губилася левова частка вже зібраного і захованого в комори
врожаю? У виробничих умовах для цього використовують холодильники,
зберігають фрукти в середовищі спеціального мікроклімату, |
|
| Сік.
Відразу після збору плоди ірги дуже погано віддають сік. Тому їх
розсипають тонким шаром - 3-4 сантиметри, в ящики або лотки, зберігають
6-7 днів, а потім віджимають сік пресом: завдяки такій підготовці вихід
соку досягає 70 відсотків. Так як сік містить мало кислоти, |
|
| Є
в народі прислів'я: найкраще нове - це добре забуте старе. В істинності
настільки мудрого вислову переконуєшся, познайомившись з досвідом
садівників, які жили в минулому столітті. |
|
| Пюре
з цукром. Плоди миють, дають добре стекти воді і обсушують, розсипавши
на фільтрувальному папері або поміщаючи на сітку і обдуваючи побутовим
вентилятором. Обсохшіе плоди протирають через сито і ретельно змішують з
цукром-піском у співвідношенні 1:2. |
|
| Гречка,
горох, рис, пшоно, здавалося б, вже оброблені продукти, але й вони
нерідко стають ласим шматком для шкідників. Їх вражають моль,
довгоносики, амбарні жуки. Разом з тим таке нашестя комах на їстівні
припаси можна запобігти, якщо зберігати їх у спеціально підготовленої
тарі. |
|
| Ягоди малини ароматні, прекрасного смаку. Багато цінні властивості і в продуктах їх переробки. |
|
| У
довідниках з садівництва минулого століття всі поради діловитим
господарям із заготівлі фруктів про запас починаються в більшості своїй
такими словами: «Плоди, призначені для тривалого зберігання, потрібно
збирати в суху погоду, зриваючи із стеблами і не торкаючись до них
голими руками». |
|
| Мочені
груші готують зазвичай з плодів диких форм, але не занадто терпких.
Після збору плоди витримують 3-6 днів, потім укладають їх у бочку або
емальований бачок, перестилаючи соломою, і заливають розчином. На 10 л
розчину беруть 300 г цукру або меду, 150 г житнього борошна, яку
попередньо заварюють окропом |
|
| У
нинішні часи груша взимку на столі - не рідкість, так як селекціонери
вивели безліч лежких, відмінних сортів, що зберігаються аж до весняного
тепла. Але все ж на смак, красу і соковитості, як пишуть знавці, вони
різко відрізняються від плодів, які подавалися в минулі століття на
панський стіл. |
|
| Кожен
з нас знає: персики - швидкопсувні плоди, через пару годин після
знімання вже покриваються темними плямами в тих місцях, де торкалася до
них рука, «течуть». Тим не менш садівники минулого століття примудрялися
перевозити персики з Америки до Європи |
|
| Так
уже повелося в садівничій практиці: восени ніде подіти врожай, взимку ж
готовий чорнослив доводиться купувати на ринку у заїжджих бізнесменів
за нечуваними цінами. Виходить же такий парадокс тому, що власники
присадибних ділянок, члени колективних садів не знають технології |
|
| Зварити
повидло так, щоб не пригоріла, мало гарний колір, ніжний аромат,
зберегло вітаміни - проблема складна для кожної господині, бо немає поки
посуду заводського зразка для такої мети, яка б дозволяла в домашніх
умовах приготувати джем високої якості. |
|
| Поліетиленові
пакети для харчових продуктів стали невід'ємним предметом побуту в
домашньому господарстві в кожній родині, так як зарекомендували себе
відмінною тарою для зберігання будь-яких сипучих продуктів: крупи,
борошна, цукру. Не менш цінним підмогою в роботі можуть вони служити і
для садівників |
|
| Компот.
Вимиті ягоди укладають в банки, заливають гарячим 60-відсотковим
цукровим сиропом. При бажанні концентрацію сиропу можна зменшити.
Наповнені банки прикривають кришками |
|
| У
нашій складній, необлаштованість, на всі дефіцитної життя говорити про
тривалому зберіганні лимонів багатьом може здатися заняттям недоречним. І
з ними не можна не погодитися, адже для більшості це південне плід
просто не по кишені. Але яких парадоксів ні буває. |
|
| Хоча
і є в кожній селянській хаті нині холодильник, а без льоху в селі не
обійтися. Більшість продуктів в сільських подвір'ях все одно
зберігаються в підпіллях. Щоб довше залишалися свіжими |
|
| Урожай
для зберігання потрібно прибирати в оптимальний термін. Рекомендації
такого роду кочують з одного довідника в інший вже багато років, однак,
садівникові-любителю ця фраза нічого конкретного не говорить, бо для
того, щоб визначити термін знімання плодів в самий раз |
|
| Ви
хочете виростити дуже великі, надзвичайно яскраво забарвлені яблука і
груші? Зробити це можливо, хоча і дуже трудомістко. Але якщо зважилися,
починайте роботу з проріджування зав'язі. Залиште на дереві тільки ту
кількість плодів, яка майже дорівнює з його силою. |
|
| Коли
людина слабшає після хвороби, перший засіб, який застосовують лікарі,
щоб поставити його на ноги, - вітаміни. До цих пір вважалося, що рослини
не потребують такого еліксир бадьорості, бо виробляють вітаміни самі.
Тим не менше останнім часом вчені довели, що вітамінопроізводітелі |
|
| Тисячоліттями людство освоювало ази садівництва, але кожен новий сезон приносить в технологію плодівництва нові агроприйоми. |
|
| Шість
відсотків азоту, фосфору, калію; мідь, цинк, бор, молібден, марганець -
такі складові живильного розчину «Успіх», що випускається промисловістю
для присадибного господарства. |
|
| При
посадці дерев іноді садівника чекають непередбачені неприємності.
Грунт, осідаючи, втягує саджанець і коренева шийка опиняється під
землею. Заглиблення ж її загрожує загибеллю для рослини, воно занепадає,
занепадає і в кінцевому підсумку засихає. Щоб врятувати дерево |
|
| На
поверхні грунту внаслідок поливу, впливу зовнішнього середовища,
застосування надмірної кількості мінеральних добрив часто утворюються
білясті кряжі солі. Ця сивина землі - своєрідний склероз грунтових
капілярів, в яких накопичилося надмірний вміст солей магнію та натрію,
що призвело до різкого погіршення механічного складу, водно-повітряного
режиму. |
|
| При
освоєнні ділянки садівникові надзвичайно важливо знати реакцію грунту,
бо більшість сільськогосподарських культур найбільш успішно розвиваються
в умовах слабокислою або ж нейтральної реакції. Однак природа
розпорядилася так, що грунт буває і кислої, що пригнічує садові
культури. |
|
| Щоб
рослина жило, розвивалося, плодоносило / йому потрібні азот, фосфор,
калій. Цю святу істину засвоїв, невірне, кожен власник земельної
ділянки. Проте в житті рослин не менш важливу роль відіграють і
мікроелементи, вітаміни, біологічно активні речовини, які сприяють
повному і рівномірному засвоєнню поживних речовин, впливають на ростові
якості. |
|
| Значення
калію в житті рослин велике. Він сприяє нормальному перебігу
фотосинтезу, накопиченню в рослинах, а значить і в плодах, Сахаров і
вітамінів, покращує їх лежкість, надає красиве забарвлення. |
|
| Кожен
власник присадибного господарства або колективного саду нині знає:
мінеральні добрива, внесені в грунт у надлишку, завдають непоправної
шкоди якості врожаю - в ньому накопичується надмірний вміст нітратів.
Проте мало хто знає, що використання мінеральних туків за принципом: |
|
| Поліпшити
плодоутворення, прискорити дозрівання врожаю, підвищити його якість -
це природна мрія кожного садівника і тут без фосфорних добрив не
обійтися. Той, хто вважає, що мінеральні туки застосовувати не потрібно,
глибоко помиляється, бо недолік фосфору в грунті згубно |
|
| В
останні роки на наукових рекомендаціях з вирощування зернових культур
автори називають фенофаз розвитку рослин і згідно з ними радять, як
застосовувати добрива, отрутохімікати, які заходи з догляду виконувати,
щоб найповніше задовольнити потреби пшениці, ячменю, кукурудзи. Чи
існують такі фенофаз у плодових культур? |
|
| Азот
для людського ока невидимий, невловимий. Але саме йому ми зобов'язані
тим, що маємо щастя споглядати світ природи навколо нас, бо зелені
істоти будують своє тіло з азоту - він незамінний компонент синтезу
білка. При нестачі азоту ріст рослин різко погіршується, листя стає
дрібним, мають світло-зелене забарвлення, передчасно жовтіють, стебла
тоншають і слабо гілкуються. |
|
| Серед
органічних добрив, широко використовуваних у присадибному господарстві,
пріоритетне місце займають різного виду компости, виготовлені з
відходів харчових продуктів, рослинних залишків. За своїми якостями
компости не поступаються гною, дістаються ж людині дешевше |
|
| Гумус
і родючість. Ці два поняття нероздільні один від одного. Є в грунті
гумус - вона гладка, здатна зачати і виносити багатий урожай. Немає
цього речовини органічного походження - земля безплідна. Вона не може
налити соком ягоди, як би не намагався чоловік. |
|
| Анотація
на нове комплексне органічне добриво виготовлення науково-виробничого
об'єднання «НАСКО», що надійшло в обласну спілку садівничих товариств
вперше у 1991 році, рясніє численними красномовними епітетами,
вражаючими цифрами і фактами: «Біогумус - це гарантована прибавка до
врожаю. |
|
| У
довідковій літературі по садівництву широко пропагуються стимулятори
росту фабричного виробництва, проте в магазинах, які обслуговують
аматорів, власників присадибних ділянок, вони бувають рідко. Тому в
народній практиці дефіцитні стимулятори з успіхом замінюють всім
доступним натуральним квітковим медом, який діє не менш ефективно, ніж
хімічні препарати, так як він містить біогенні, ростові речовини -
біоси. |
|
| Яким
виросте дерево - сильним, що дає багатий урожай або чахлим, ледь
влачащего існування, залежить від того, як посаджений саджанець. Тому
при закладці саду потрібно перш за все особливу увагу звернути на
підготовку посадкових ям, і тут чільну роль грає збагачення грунту
добривами. Освоюючи ділянку, під основний обробіток на кожен квадратний
метр площі потрібно внести не менше 10 кілограмів гною, додаючи в нього
100 грамів суперфосфату і 20-30 г калійної солі. Якщо органіки є
обмежена кількість, можна збагатити добривом тільки посадкові ями. |
|
| Серед
безлічі хімічних реагентів врожаю, використовуваних в садівництві, є
група препаратів, яким призначена особлива місія - регулювати ріст
рослин, впливати на їх корнеобразующую здатність, тобто основу основ
росту, розвитку, плодоношення. |
|
| Якщо
на місці майбутнього саду чи поблизу з ним ростуть дуб, клен, горобина,
дика яблунька, шипшина, злакові культури, горох, то суверенністю
беріться за справу, так як тут буде привільно жітьягодним чагарниках і
плодовим деревам. Ділянки |
|
| Під
садові ділянки, як правило, виділяють незручні землі з глинистими або
піщаними грунтами, малопридатними для занять сільським господарством.
Щоб окультурити їх, люди завозять чорнозем. Однак облагородити грунту
можна і агротехнічними заходами, підходячи до кожної ділянки
диференційовано. |
|
| З
метою інтенсифікації присадибного господарства, колективного
садівництва та квітництва хімічна промисловість освоїла випуск
малотоксичних швидкодіючих комплексних препаратів, придатних для цієї
мети. Серед них виділяється «Ефект». Його назва говорить сама за себе. |
|
| Скотний
двір по праву можна назвати незамінною фабрикою добрива, рівного якому
за своїм позитивного впливу на грунт немає і мабуть ніколи не буде.
Проте користуватися ним потрібно, знаючи особливості застосування і
властивості впливу. Перше і основне правило: вносити гній у грунт, як
основне добриво, необхідно раз на три-чотири роки |
|
| Повне,
концентроване, органічне добриво - такими словами починається текст
паспорта, прикріпленого до пакету, заповненим сушеним курячим послідом,
який увійшов у практику присадибного господарства та колективного
садівництва під назвою пудрет. Його виробники не погрішили проти істини,
бо курячий послід дійсно може забезпечити рослини |
|
| Який
з основних елементів харчування відіграє в урожаї чільну роль? Таке
питання недоречний, бо регулює врожайність не той, що в надлишку, а той,
що в нестачі і тому марні зусилля садівників, що вносять у грунт один
вид добрив, насичувати землю потрібно в збалансованих дозах. Щоб
садівники не утрудняли себе особливими розрахунками, промисловість
поставляє в торгову мережу вже збалансовані туки, де є необхідний набір
азоту, фосфору калію |
|
| За
даними сучасної науки рослинам для нормального розвитку і плодоношення
необхідні 20 елементів живлення, три з яких - азот, фосфор,
калій-вважаються основними, 8-умовно необхідними. Решта увійшли в
практику землеробської науки як мікроелементи. Надлишок або нестача
кожного з них залишають на зовнішньому вигляді зелених істот свій
відбиток, з'являється він перш за все на тих функціях, які виконують в
живому організмі ті чи інші елементи. |
|
| У
кожному сільському присадибному господарстві, в колективному
садівництві накопичується велика кількість відходів паперу, картону,
які, як правило, потрапляють на сміттєзвалище або ж їх пожирає вогонь.
Разом з тим їх можна використовувати з вигодою для землі, для врожаю, бо
паперові відходи в рівній мірі, як і інші відходи домашнього
господарства, |
|
| Як збільшити на дереві кількість зав'язей? Питання
далеко не пусте, якщо врахувати, що в останні роки через погодні і
екологічних причин пустоцвіту більше, ніж плодообразующіх квітконосів. У народній практиці садівництва знайшов застосування для цієї мети бір. |
|
| У сімействі стимуляторів росту, що використовуються в садівництві,
нещодавно з'явилося поповнення - препарат гіперауксін. Основоположним
його діючою речовиною є альфанафтіл - оцтова кислота, що зарекомендувала
себе надійним помічником цивілізованого землеробства в усіх країнах
світу. |
|
| У сільському господарстві, як казкові богатирі на перехресті, зійшлися
природа і суспільство, рослини і людина, закон і випадок. Число змінних
величезне: все має значення, все грає роль. І дощ, і грунт, і знаряддя
праці, і рівень знань людини. |
...
Читати далі »
|
|