Строительство
Побудуємо: | |||||||||||||||
{{{Обери розділ:}}}
|
Статистика |
Форма входу |
Ми рекомендуємо: |
Головна » 2011 Лютий 10 » Плоди зберігає кальцій
22:45 Плоди зберігає кальцій | ||
Дослідженнями молдавських вчених встановлено, що щорічно при зберіганні втрачається до 30 відсотків зібраного врожаю. В особистих присадибних господарствах цей показник нижчий у півтора рази, проте, можна значно зменшити відхід фруктів, якщо застосувати, хоча і трудомісткий, але дуже ефективний спосіб підвищення стійкості плодів проти ураження грибковими хворобами. Як показали досліди, однією з головних причин погіршення лежкості яблук є недолік в них кальцію. Якщо в плодах менше п'яти міліграмів цього елемента на 100 грамів сирої маси фруктів, вони передчасно дозрівають і в значній мірі пошкоджуються фізіологічними та паразитарними захворюваннями. Тому, щоб підвищити їх імунні властивості, яблука потрібно наситити кальцієм. Процедура ця проста. Яблука, затарені у сіточки, потрібно опустити на кілька хвилин в розчин хлористого кальцію чотиривідсоткової концентрації. Коли вони обсохнуть, укласти на зберігання в ящики. Природний спад після такої обробки скорочується, фрукти тривалий час не втрачають товарний вигляд. Значно позначається на лежкості яблук і вміст у них таких елементів як азот, калій, фосфор, магній. За даними англійських досліджень, найбільш висока лежкоспособность яблук відзначається при вмісті в них до моменту збору азоту 50-70 міліграмів на 100 грамів сирої ваги, фосфору - не менше 11, калію - 130-170, магнію - 5, кальцію - 4,5. Користуючись цими даними, садівники мають регулювати внесення в грунт мінеральних туків, дотримуючись оптимального їх співвідношення. Що стосується насичення плодів кальцієм, то можна скористатися досвідом казахських садівників, які проводять обробку дерев тричі за сезон 0,7-процентним розчином кальцієвих препаратів. | ||
|
Всього коментарів: 0 | |