Строительство
Побудуємо: | |||||||||||||||
{{{Обери розділ:}}}
|
Статистика |
Форма входу |
Ми рекомендуємо: |
Головна » 2011 Лютий 10 » Секрети пробабушок
22:36 Секрети пробабушок | ||
Є в народі прислів'я: найкраще нове - це добре забуте старе. В істинності настільки мудрого вислову переконуєшся, познайомившись з досвідом садівників, які жили в минулому столітті. У них не було премудрої холодильної техніки, високоефективних хімічних препаратів, що затримують старіння і псування плодів, тим не менш, вони пригощали своїх рідних і друзів відмінними фруктами цілий рік, бо знали секрети зберігання врожаю. І були вони простими, доступними кожному. Ну, поміркуйте самі, ще бо потрібні особливі витрати для такого способу зберігання яблук? Зимові сорти, зірвані в оптимальні строки збирання в стадії технічної стиглості, садівники клали на отстойку на два тижні. Переконавшись у тому, що плоди здорові, нічим не уражені, клали їх потім в мідні або луджені каструлі, відра діжки з щільно закритими кришками. Заповнену доверху ємність ставили в підвал на прикопаний внизу лід. Яблука, відібрані для тривалого зберігання та святкового столу, переглядали раз на два-три тижні. Скупчилася в ємності вологу видаляли, яблука витирали насухо і знову ставили в холодне місце, де вони чекали своєї черги потрапити на стіл до самої весни. Гарною підмогою нашим прабабусям служила і солома. Особливо хороший ефект давала січка з житньої соломи. Її різали дрібно, завбільшки з вівсяне зерно, сушили на гарячій чистої печі або лежанки. Яблука укладали в ящики, густо пересипали цієї січкою і ставили їх в прохолодне приміщення. Через кожні півтора місяці робили ревізію своїми запасами. Відвологлий солому замінювали сухою. Якщо соломи не було, ізолюючим матеріалом служив сухий, добре просмажений пісок, термічна обробка вбивала в ньому збудників хвороб. Наявні ж на фруктах не могли проникнути до сусіднього яблуку через шар піску. Тому якщо і попадало в склад нездорове яблуко, воно згнивають саме, інші ж плоди не псувалися. | ||
|
Всього коментарів: 0 | |